Noordwijk – Wie was de eerste geboren Nederlander in de ruimte? Inderdaad: Lodewijk van den Berg, die enkele maanden voor Wubbo Ockels in 1985 aan boord was van het Spacelab 3. Dit feitje en veel andere wetenswaardigheden waren gesneden koek voor de deelnemers aan de selectie voor het International Space Camp (ISC) 2007 in Amerika. Meer dan zestig kinderen uit het hele land kwamen op hemelvaartsdag naar het Space Expo om de eerste stappen te zetten voor het verwezenlijken van hun droom: astronaut worden.
door Joep Derksen
Laurens van Driel (15) staat al ruim voordat het Space Expo open gaat te wachten. “Sinds ik vijf ben, droom ik er al van om astronaut te worden. Ik zit op een tweetalige opleiding en ben goed in de techniek. Ik wil naar Mars. Of verder…” De 17-jarige Vanity wil de eerste vrouwelijke Surinaamse astronaut worden: “Het boeit me om dingen in de ruimte te onderzoeken. Ik ga ervoor want the sky is the limit!” Ook Fleur Lotte (17) lijkt het wel leuk om de eerste vrouw op Mars te zijn, een zogeheten Marstronaut. Ze is met haar ouders helemaal uit Almere gekomen voor de kans om naar het ISC te kunnen. “Ik houd niet van science fiction, maar ga meer voor het echte werk.”
Gevoel
De coördinator voorlichting van het Space Expo, Hans van der Lande, neemt de kandidaten in twee verschillende groepen door het selectieproces. In de eerste ronde staan de jongeren bij elkaar en moeten voor het beantwoorden van de vragen naar een vak met ‘ja’ of ‘nee’ lopen. Van der Lande dringt er bij de kinderen op aan om geen ‘kuddegeest’ te hebben: “Volg gewoon je eigen gevoel!”
Bij de eerste vraag van de halve finale gaat het echter al fout. Op de vraag: ‘Om astronaut te worden, kun je gewoon reageren op een advertentie in de krant’, antwoorden alle kandidaten ‘Nee’. Het blijkt echter ‘Ja’ te zijn, want zo is Wubbo Ockels ook astronaut geworden. Gelukkig kregen alle deelnemers een herkansing en na een twintigtal vragen bleven vier kandidaten over, waaronder Fleur, Vanity en Laurens. Zij kregen in de tweede halve finale sterke concurrentie van onder meer Maurice Boon (17) uit Bovenkarspel en Yvonne du Pon (17) uit Vollenhoven.
Motivatie
Uit de gesprekken waarin de kandidaten hun motivatie moesten aangeven, kwamen Maurice en Yvonne als beste naar voren. Van der Lande vertelt over de keuze: “Maurice (17) is een nuchtere Noord-Hollander, die heel naturel over kwam en geen praatjes had. Deze uitverkiezing kan hij als stimulans gebruiken. Yvonne (17) vertelde dat ze ooit piloot hoopt te worden. Eigenlijk wil ze astronaut worden, maar voor zichzelf had ze besloten dat die kans zo klein was, dat ze haar doelstellingen had bijgesteld. Wij hebben er alle vertrouwen in dat zij Nederland goed kunnen vertegenwoordigen, mede vanwege hun interesse in andere culturen.”
De andere kinderen reageerden teleurgesteld en dat vond Van der Lande begrijpelijk. “De andere kandidaten hebben Space Camp helemaal niet nodig, die komen er zo ook wel, dus Vanity kan nog altijd de eerste vrouwelijke Surinaamse astronaut worden!”
De winnaars mogen vanaf zaterdag 21 juli maar liefst acht dagen ervaren wat het is om in een simulator te zitten en onderwater een gesimuleerde ruimtewandeling te maken en tegelijkertijd een watersurvivaltraining te volgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten