22 augustus 2007

Adamas Inloophuis: een haven van rust voor mensen geconfronteerd met kanker

Nieuw Vennep – Als journalist heb je het privilege om soms, heel soms, in aanraking te komen met iets heel bijzonders. Het Adamas Inloophuis valt onder deze categorie. Kinderen en volwassenen die op de een of andere manier met de ziekte kanker te maken hebben, kunnen zomaar binnen lopen. Je hoeft geen afspraak te maken, maar kunt gewoon met iemand spreken, of juist niet, want je kunt ook naar de stiltekamer gaan, waar niet over kanker gesproken mag worden. Donderdag 14 februari was de openingsdag van het Adamas Inloophuis.

Door Joep Derksen

Een van de initiatiefnemers is Lisserbroeker Lily Nieuwenhuizen, zelf een voormalig kankerpatiënte. Samen met medecoördinatoren Cees Dercksen en José Kortekaas, 24 vrijwilligers en de hulp en ondersteuning van de gemeente Haarlemmermeer en veel sponsors heeft zij het inloophuis in iets meer dan een jaar opgezet. Zelf is ze helemaal beduusd van alle spontane reacties en blijken van hulp die de betrokkenen hebben ontvangen. ‘De gemeente Haarlemmermeer heeft de startsubsidie geregeld en ook Achmea en het VSB-fonds hebben een steentje bijgedragen. Alle meubelen in het inloophuis zijn geschonken door de bedrijven van Woonboulevard Cruqius. Ook schilders, tuiniers en bouwmedewerkers verrichtten gratis hun diensten. Daar krijg ik het nog steeds koud van!

Adamas is een combinatie van een inloophuis, waar ook psychische begeleiding mogelijk is. Een unieke plek in de regio’s Haarlemmermeer, Duin- en Bollenstreek en Kennemerland. Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat een dergelijk initiatief pas nu van de grond is gekomen, want een op de drie mensen kent iemand die de strijd met kanker gevochten heeft.

Continuïteit

Lily: ‘Mensen met kanker en hun naasten kunnen hier altijd binnenkomen, maar ook mensen die gewoon wat algemene informatie willen. Voor iedereen hebben we een luisterend oor en we werken behoeftegericht. We vragen de mensen: wat zou je willen?’

Ook zijn therapeuten aanwezig, die kunnen helpen met praktische problemen die ontstaan nadat iemand komt te overlijden. Een man die moet leren koken bijvoorbeeld, omdat zijn vrouw dat altijd voor hem gedaan had, of een vrouw die plotseling alle financiële zaken zelf moet regelen.

Het Adamas Inloophuis is een project dat in ieder geval twee jaar zal duren, maar daar mag het absoluut niet bij blijven, vindt ook Lily: ‘Mensen die kanker hebben en genezen worden verklaard door het ziekenhuis vallen in een gat. Dat weet ik zeker, want het is mij ook overkomen. Je lichaam is dan misschien hersteld, maar het psychische deel heeft absoluut hulp nodig. Mijn allerliefste wens is dat de continuïteit van Adamas gewaarborgd wordt. Dat we echt een plek kunnen zijn waar mensen kunnen helen en hun eigen weg kunnen vinden.’

In het huis zelf kunnen creatieve workshops gevolgd worden of yoga beoefend worden. Kinderen kunnen onder meer streetdancen, koken, naar een poppenspel kijken, djembé spelen, bezig zijn met make-up, schilderen of simpelweg een film kijken.

Voor meer informatie:
www.adamas-inloophuis.nl. Adamas kan sponsors en vrijwilligers goed gebruiken. Telefoonnummer: 0252 680 233.

Geen opmerkingen: