22 augustus 2007

Combinatie muziek en preek maakt jeugd enthousiast

Rijnsburg – De dienst van Jeugdkerk FreeForever vindt iedere eerste zondag van de maand plaats in Sporthal Middelmors. Op 6 mei stroomde de kerk vol met meer dan 400 jongeren en waren bijna alle plaatsen bezet. Voorafgaand aan de dienst zitten de jongens en meisjes afwachtend op hun stoel, maar vanaf de eerste opzwepende klanken van de FreeForever band is het een feest en gaat iedereen uit het dak.

door Joep Derksen

Vincent heet eerst iedereen welkom en vraagt wie er die avond voor het eerst is. Enkele tientallen handen gaan de lucht in en direct krijgen ze een warm applaus van de andere kids. Vincent spreekt de nieuwelingen toe: “Ik hoop dat God jullie leven gaat veranderen!”

Achter het podium hangt een spandoek met het opschrift ‘Christ has made us free (forever). De FreeForever band begint te spelen en de jongeren deinen, springen en dansen mee op de opzwepende muziek, waarbij gezongen wordt over het goede van de Heer. Op teksten als: ‘So amazing, unchanging, You are the greatest one, we praise You for what You have done’ en ‘You have rescued me, sing it out, Jezus is alive’, wordt het publiek wild enthousiast.

Eveline (14) zegt tussen twee nummers door: “Het is hier verschrikkelijk leuk, er speelt een goede band en het is gezellig. Je voelt God gewoon hier en beleeft Hem op je eigen manier samen met je vrienden.” De 21-jarige Kees roept luid: “Ik ben hier omdat Jezus leeft!”

Ook Stefan (13) is enthousiast: “Hartstikke goed is dit, zeg. We luisteren naar goede muziek en er is een goede sfeer waarin je God kunt leren kennen. Dat is namelijk uiteindelijk wel het doel waarom we hier zijn.” Mandy (16) en Jedidja (17) komen vaker naar de Jeugdkerk: “Om te geloven en God te aanbidden. We zien dit als een kerk, maar wel veel leuker dan de andere kerken. We kunnen hier lekker springen en uit ons dak gaan. Op deze manier prijzen we de heer veel meer.”

Preek

Corjan Matsinger van de Youth For Christ houdt zijn preek, ondersteund met een slideshow. Vaak is het muisstil als hij praat en jongeren die beginnen te fluisteren worden gesusht door de kinderen om hen heen. De 31-jarige Matsinger leest niet voor uit een bijbel, maar steekt een vlot verhaal af. Deze dienst is zijn insteek dat de jongeren als potentieel gezien moeten worden en niet als overlast zoals ze vaak worden bekeken. “Ik daag jullie uit om deel uit te maken van een leger dat licht en vrijheid brengt, een leger van jonge mensen die ervaren wat vrijheid van materialisme is. Om in zee te gaan met de Levende, want dat kan je vrijheid brengen. Ik ben op zoek naar rebellen, revolutionairen, vrijheidsstrijders in de goede zin van het woord. God kan iets doen aan je negatieve zelfbeeld of je moeilijke positie omdat je ouders uit elkaar gaan!”

Aan het eind van de dienst besluit hij: “Ik heb genoeg geouwehoerd. Als jij je doods voelt en ver van God, zwaai dan met de witte vlag. Dat is de moeilijkste stap, maar ga naar ons follow-up team dat aan de zijkant klaar staat en laat hen vertellen over en je begeleiden op je weg naar God.” Deze avond had het follow-up team het rustig, maar dat verschilt per dienst, zo legt begeleider Koos Duivenvoorde uit: “God werkt niet altijd zichtbaar, maar in de harten van de mensen.”

Na de dienst staan Arenda (15), Xander en Peter buiten bij elkaar. Zij zijn nog niet geraakt door God: “Het is mijn eerste keer maar ik vond het nogal saai. Het gebed duurde langer dan de preek”, vertelt Xander. Arenda twijfelt of ze een volgende keer zal gaan. “Of ik terugkom? Dat ligt eraan wat mijn vriendinnen doen.”

Geen opmerkingen: