22 augustus 2007

“De nachten en rugklachten zullen we zeker niet missen”

Verloskundigen Oortwijn en Reitsma houden ermee op

NOORDWIJK – Na 25 jaar samen de praktijk in Gezondheidscentrum Wantveld gevoerd te hebben, komt er een einde aan een verloskundetijdperk: Loes Oortwijn (57) en Yvonne Reitsma (54) geven de verloskundetang door aan hun opvolgers Birgit Romme en Els Larsen, die vanaf 1 juli de praktijk runnen met Maaike Smulders en Jitske Visser.

door Joep Derksen

Yvonne werkt al 33 jaar als verloskundige en Loes viert dit jaar haar 35-jarig jubileum. “We proberen vanaf 1995 al minder te werken, maar dat is ons nooit gelukt met de 24-uurs werkdagen die we hebben”, lacht Loes. Na gezamenlijk meer dan 5.000 kinderen ter wereld gebracht te hebben, zullen ze het werk ongetwijfeld gaan missen, maar niet alle aspecten ervan. “De nachten zullen we zeker niet missen! En ook de rugklachten en andere lichamelijke ongemakken hoeven wat ons betreft niet meer op te spelen.”

Wat maakt het vak van verloskundige nu zo aantrekkelijk? “Je bent zelfstandig, hebt veel sociale contacten en bent met de mensen bezig op het medische gebied. Overigens is het vak verloskunde wel erg veranderd. Natuurlijk is de bevalling zelf niet gewijzigd, maar we moeten veel meer protocollen volgen en zijn de cliënten mondiger en veeleisender geworden. Ze vragen veel meer tijd van je en vertellen: ‘Ik wil de bevalling zo en zo laten verlopen’. Ons antwoord is dan: ‘Krijg eerst maar eens de weeën en dan zien we wel verder’.

Zeefje

Die wensen zijn namelijk vaak onderhevig aan trends”, zo leggen Yvonne en Loes uit. “De tijd van de baarkruk ligt gelukkig weer achter ons, maar we zitten volop in de aanvragen voor een badbevalling. Dat hebben we echter nog nooit gedaan, want probeer maar eens je benen gespreid te houden in een ligbad! Bovendien vertellen we de mensen dat als ze echt een onderwaterbevalling willen ondergaan, ze het zwembadje dan ook wekenlang voorafgaand aan de verwachte bevallingsdatum gevuld moeten hebben staan in hun huis. Dan zie je de vaders al twijfelachtig kijken. Als de moeders dan nog hoop hebben, informeren we de vaders dat zij tijdens de bevalling achter hun vrouw moeten zitten met een zeefje in de hand. Dit zeefje moet hij gebruiken om eventuele ontlasting op te vallen.” Yvonne: “Zoals gezegd hebben we nog nooit een onderwaterbevalling gehad!”

Ook andere nieuwerwetsigheden vinden weinig genade: “Wat dacht je van de fase van de ideeën van de Franse arts Le Boyer: die vond dat je in ’t donker moest bevallen met alleen kaarsjes om je heen, terwijl je enkel mocht fluisteren. Zo moesten we ook een keer een onderwaterbevalling verzorgen, waarbij niet gesproken mocht worden en een bandje met onderwatergeluiden afgespeeld werd.”

Wat zijn leuke ervaringen? “Wanneer de mensen door het bed zakken, maar dat is redelijk standaard geworden in de loop der jaren”, zo lacht Yvonne. “De vader staat klaar met de camera, de vrouw zakt door het bed en ik probeer het hoofdje van het kind dan recht te houden. Of die keren dat iemand met een ladderwagen het huis uitgedragen wordt. Op het moment zelf is het spannend, maar achteraf lach je erom.”

Welke wens hebben de ervaren vrouwen voor de verloskunde? Loes: “Bij ons ligt het aantal thuisbevallingen op 70%. Landelijk is dat veel minder. We hopen dan ook dat het thuisbevallen blijft bestaan en hebben dat zelf ook gestimuleerd. Thuis bevallen is toch het leukst en redelijk risicovrij omdat de ziekenhuizen in Leiden dichtbij zijn.”

De verloskundigenpraktijk Noordwijk is te bereiken op: Wantveld 9, 2202 NS Noordwijk, T: 071 361 9393, E:
verloskundigen@wantveld.nl. Binnenkort gaat ook de website de lucht in: www.verloskundigen-noordwijk.nl.

5 opmerkingen:

Carly zei

Mijn haren gaan recht overeind staan als ik dit lees..
Het begint bij "verloskundTANG" en gaat dan via de belachelijke kolder die deze dames uitkramen over zeefjes en een bad wekenlang klaar hebben staan naar "thuisbevallingen hebben gestimuleerd" Yeah...right..
Persoonlijk zeg ik: godzijdank stoppen ze er mee.

Eugenie van Ruitenbeek zei

Wat een vreselijke uitspraken doen deze twee vrouwen. Ik ben ook blij dat ze stoppen.

Het is bekend dat vrouwen niet gestoord mogen worden tijdens de bevalling, dat de bevalling dan veel beter verloopt. Dat verloskundigen dit niet alleen niet weten maar ook nog belachelijk maken geeft aan hoe ziek de verloskunde tegenwoordig is.

Tijd voor verandering!

Tina zei

Wat een opluchting dat deze "verloskundigen" stoppen en wat vreselijk arrogant hoe ze praten over de wensen van hun clienten...Nog nooit gehoord van klant is koning??

En hoe durven jullie zulke uitlatingen over badbevallingen als jullie er NOOIT 1 gedaan hebben, jullie weten dan ook niet waarover jullie spreken...

In ieder geval wil ik de lezers van dit artikel erop wijzen, dat ze best naar hun eigen lichaam luisteren.. en elke houding aannemen die op dat moment juist voelt...ja lieve zwangeren, het is jullie bevalling, jullie kind, maak er zelf wat moois van!! En wees blij dat deze twee "verloskundigen" het al niet voor jullie kunnen vergallen...

En aan de vrouwen die 1 van deze 2 verloskundige bij de geboorte van hun kind hadden, trauma's kunnen verwerkt worden...

Noël zei

Niet te geloven dat deze vrouwen 5000 kinderen hebben gekregen.... Of bedoelen ze dat ze bij de geboortes waren? Wordt wel vaker verward :(
Wat een geluk dat ze stoppen en wat kramen ze bull-shit uit!
Eerst zeggen ze dat ze nog nooit een badbevalling hebben gedaan en daarna beweren ze dat ze bij een badbevalling in het donker zijn geweest en stil moesten zijn?
Verder sluit ik mij volledig aan bij bovenstaande reacties.

misslasvegas zei

Ik sluit me volledig aan bij de dames vóór mij.
Ik vind de uitspraken van deze vrouwen ook vrij oneerbiedig. Hoe haal je het in je hoofd te zeggen dat het leuk is als de mensen door het bed heen zakten! Die bedden staan op klossen en dan is het verdomd hoog hoor! Mama en baby hebben net de belangrijkste reis van hun leven gemaakt en dan krijgen ze ook nog eens de schrik van hun leven door een bed wat door zakt. En dat is dan GRAPPIG?
Blij toe dat deze vrouwen niet meer als verloskundigen werken, ik hoop dat hun opvolgers wél weten hoe het moet.