05 februari 2009

“Mijn Assepoesterdroom is uitgekomen”

41ste Oostenrijkse debutantenbal

NOORDWIJK – Buiten stormde het op vrijdagavond 1 februari, maar binnen in Grand Hotel Huis ter Duin, was een pracht aan galakleding, baljurken en rokkostuums. De 41ste editie van het Oostenrijkse Debutantenbal trok 650 mensen van de ‘upper class’ naar Noordwijk. Voor veel van de debutanten zelf was het een sprookjesavond, waarin ze op hun allermooist waren. Hier en daar bloeide inderdaad de liefde op tussen de jonge deelnemers, maar voor jong en oud was het ook een succesvolle netwerkavond.

Door Joep Derksen

Vele VIP’s waren aanwezig op het debutantenbal, waaronder de heer Graaf Festetics de Tolna en de Oostenrijkse Ambassadeur Dr. Wolfgang Paul, maar ook burgemeester Harry Groen, die voor de gelegenheid zijn koninklijke onderscheiding had opgespeld. Terwijl tientallen fotografen plaatjes schoten sprak een aantal hoogwaardigheidsbekleders mooie woorden over de pracht van het samenzijn en de geweldige jonge generatie die klaar stonden om de Hofdans uit te voeren.

Eindelijk was het dan zover en 32 jongens (meest adelborsten) en meisjes (meest van adellijke afkomst en studentes) betraden de dansvloer. De spanning was van de jonge gezichten af te lezen, maar eenieder voerde de Hofdans, waar ze tien weken intensief op geoefend hadden, perfect uit.

Aan een van de 70 tafeltjes zitten de heer en mevrouw Witlam en het echtpaar Von Werdensteir von Maβkrant Wiscup. Ze komen al vele jaren naar het debutantenbal en genieten er intens van: “In feite is het een oerrite waarbij huwbare meisjes van adel toegestaan wordt om naar buiten te treden. Na afloop van het debutantenbal mogen de jongeren elkaar officieel op straat groeten. In feite hebben ze in de hele wereld zulke rites, alleen is dit wat chiquer. Het is natuurlijk veel minder van deze tijd als dat het een eeuw geleden was. De heer Witlam vult lachend aan: “Eigenlijk zijn we hooligans in smoking!”

Assepoesterdroom

Debutante Ilsemarie Postma was opgetogen over de avond: “Het is zeer speciaal hier te zijn, want vanavond is mijn Assepoesterdroom uitgekomen. Ik ben een prinsesje voor een dag!” Ook Charlotte Dijksma is blij: “Het is heel leuk debutante te zijn; niet alleen vanavond, maar ook tijdens het oefenen want er was een goede sfeer.” Jonathan Schmidt en Tessa Heyl zijn aan elkaar gekoppelde debutanten. Hij vertelt: “Ik houd van tradities en dat is ook een van de redenen waarom ik bij de marine zit!” Heyl vult aan: “Het is hier prachtig, we hebben tien weken geoefend en ik was wel wat zenuwachtig, maar dat zijn gezonde zenuwen. Het is gezellig hier te zijn met mijn vrienden.”

Iets verderop staan twee adelborsten en voormalige debutanten te praten met een rechter van de Hoge Raad. Nadat de rechter afscheid neemt, wenden ze zich tot de journalist: “Dat we debutant waren heeft ons leven verrijkt; we hebben niet alleen leren praten met mensen op belangrijke posities, maar het was gewoon ook een mooie ervaring om mee te maken. Als je hier rondkijkt, zie je een groep mensen die hoog opgeleid en enigszins elitair zijn. In het dagelijkse leven kom je hen als officier in opleiding veel minder tegen.”

Iets verderop bekijkt Isabelle Vinkeles Melchers goedkeurend het verloop van de avond: “Ik was zelf debutante in 2003. Het gaat hier om zien en gezien worden en het uitwisselen van naamkaartjes. Iedereen die hier gedebuteerd heeft, kan ook zelf mensen introduceren.” Heeft Melchers nog tips voor jonge mensen die ook graag debutant willen worden? “Je moet het zeker doen, want het is een ervaring voor het leven. Kom vooral omdat je het zelf leuk vind om eens in het middelpunt van de belangstelling te staan. Iedereen kan zich opgeven als debutant, bijvoorbeeld via de website
www.hetdebutantenbal.nl. Een damescomité besluit wanneer je mee mag doen.

Relaties

De zaal uitlopend komen de debutanten en de honderden gasten uit in de grote hal op de eerste verdieping en het is direct duidelijk: hier vinden de echte contacten plaats en worden de relaties opgebouwd. In een hoekje laten twee debutanten het echter allemaal langs zich heengaan, want de jongen en het meisje houden elkaars hand vast en hebben alleen oog voor elkaar.
Om half twaalf ’s avonds betreden de debutanten nogmaals de ballroom floor om andermaal de Hofdans te tonen. En allen zijn duidelijk een stuk ontspannener en genieten volop van het moment. Een trotse moeder geniet met volle teugen van haar dochter: “Vooral de weken hiervoor waren voor haar prachtig en hopelijk denkt ze met veel plezier terug aan een prachtige avond met een geweldige jurk.” Heeft haar dochter al de liefde van haar leven ontmoet? De moeder kijkt verschrikt: “Ze is pas 18!”

Geen opmerkingen: