05 februari 2009

“Ideale voetbalopstelling is wiskundig te berekenen”

Nationale Wiskunde Dagen

NOORDWIJKERHOUT – De Nationale Wiskunde Dagen (NWD) vonden op vrijdag 1 en zaterdag 2 februari plaats in de Leeuwenhorst. 680 wiskundedocenten uit het hele land verzamelden zich op deze jaarlijkse conferentie om de nieuwe ontwikkelingen en toepassingen op het wiskundige onderwijskundige gebied met elkaar te delen, zodat ze het vervolgens aan de leerlingen kunnen overbrengen. Op zaterdagmiddag was er voor het eerst een open evenement waarbij alle geïnteresseerden in wiskundige aspecten zich konden verlekkeren aan mathematische spelletjes, grafieken, stellingen en het pokeren.

Door Joep Derksen

Michiel Doorman is wetenschappelijk medewerker en tevens een van de organisatoren van de NWD. Hij vertelt: “Juist door het overbrengen van de nieuwe wiskundige wetenswaardigheden kunnen docenten duidelijk maken dat wiskunde niet alleen gaat om het oplossen van vergelijkingen en ingewikkelde sommen, maar dat het de oplossing is voor allerlei toepassingen voor bijvoorbeeld klimaatmodellen of de meest ideale voetbalopstelling.” Hij licht toe: “Op basis van honderden statistieken die je met elkaar vergelijkt, kun je bepalen wat de meest optimale opstelling van het Nederlands elftal is. Je houdt dan rekening met bijvoorbeeld de individuele tegenstander waar je tegen moet voetballen, het andere team als geheel, de grassoort, het weer en nog vele andere elementen.”

Over de NWD: “De lezingen hebben vaak een humoristische noot. Zo was er iemand die zichzelf ook heeft leren jongleren en hij beschrijft zijn trucs op een wiskundige manier. Juist door gebruik te maken van een wiskundige analyse van ballen gooien is hij nieuwe trucs voor het jongleren op het spoor gekomen en heeft daarmee de jongleerwereld voorgoed veranderd. Naast de inhoudelijke lezingen over thema’s als ‘wortels van wiskunde’, ‘helden van de wiskunde’, ‘weerwiskunde’ en ‘periodieke bewegingen’, kunnen de deelnemers zich ook bemoeien met spelletjes die met logisch redeneren te maken hebben, zoals Sudoku. Zo leer je dat logisch redeneren direct functioneert wanneer je een spel speelt. Ook zijn spelletjes af en toe ook gewoon leuk om te doen.”

Rijk

Lopend door de gangen en naar de grote zaal kunnen de vele wiskundige geïnteresseerden kennismaken met allerlei nieuwe spelletjes, zoals Khet, Frustr8tor en Pentago. Meiliasari Samikin, docente in Indonesië, probeert een van de spelletjes uit. Ze geniet van het evenement: “Als leraar krijg ik hier nieuwe ideeën. Wiskunde is een heel rijk vak, dat je op veel verschillende manieren kunt uitvoeren.”

Verrassend genoeg staat er iets verderop ook een pokertafel gereed. Eric van Lit, student wiskunde en columnist voor Poker Magazine, legt uit waarom: “We laten hier zien hoe bruikbaar poker is om wiskunde heel praktisch toepasbaar te maken. Je kunt namelijk wiskundig beredeneren hoe groot de kans is dat je een paar uitgedeeld krijgt van de dealer.” Is poker een gokspel? “Nee, het is een kansspel, maar hoeft geen gokspel te zijn. De professionals spelen het spel als volgt: ze willen niet zo gelukkig mogelijk zijn in het spel, maar zo min mogelijk ongelukkig zijn en deze kans minimaliseren.”
Voor meer informatie: www.cafemobius.nl en www.fi.uu.nl/nwd.

Geen opmerkingen: